Six Sigma Made in Romania

six sigma 15 jan 2010Citeam un articol in presa din Romania despre Managementul Calitatii Totale si Six Sigma cum ca ar fi unele dintre cele mai moderne si mai des utilizate metodologii de imbunatatire a eficientei, eficacitatii si calitatii in organizatii. Six Sigma poate fi considerata o metodologie moderna desi sunt ceva ani de cand se aplica si in Romania. Ma gandeam ca au trecut deja 6 ani de cand eu ma initiam in Six Sigma si reuseam ulterior sa ating nivelul Black Belt in Six Sigma. Si da intr-adevar se utilizeaza, daca in 2004 erau cateva firme in Romania in care se incerca implementarea principiilor Six Sigma acum in 2010 numarul acestor companii deja a crescut. A crescut destul de mult, poate mult prea mult, atat numarul domeniilor de aplicare cat si numarul companiilor care cred ca si-au implementat sistemul si principiile Six Sigma.

S-a extrapolat implementarea si in domenii precum resursele umane, recrutarea ceea ce mi se pare exagerat. Six sigma se poate implementa cu succes in primul rand in companiile in care sunt reprezentative procesele de productie. Discutam si cu mentorul meu din anii 2004 2006 Paul Linthorst despre posibilitatea si corectitudinea implementarii Six Sigma in marketing sau vanzari si avea chiar si despre aceste domenii unele dubii nefiind deacord. De aceea zic ca Six Sigma in recrutare nu este oare mult prea mult. Dar de ce oare ne miram cand insusi termenul marketing este utilizat incoerent de oricine si oriunde pentru aproape orice activitate desfasurata.

Si uite ca ne aflam in 2010 cand tot mai multi angajati din companii romanesti mai mult sau mai putin Six Sigma vorbesc despre ideea de imbunatatire a proceselor in organizatiile lor, despre definire, masurare, analiza, imbunatatire si control a acestor procese, despre eliminarea defectelor, “zero erori”, cerintele clientului, vocea clientului, harta procesului, Motorola, General Electric, Green Belt, Black Belt, Master Black Belt, Champions, obiective, ANOVA, SIPOC, analiza statistica, minitab, Chi-square test, corelatie, Pareto chart, control limits, dispersie, variabile etc.

9 Responses to “Six Sigma Made in Romania”

 1. Gabi Boaca Says:

  Gabi, m-am intersectat si eu cu 6Sigma pana la nivelul GreenBelt si cunos buna parte din mentalitate si procese. Parerea mea este ca oriunde exista un proces exista o oportunitate de imbunatatire.

  Am avut ocazia sa particip la implementarea 6Sigma intr-o banca si am vazut cum orice proces masurat si clasificat avea flaw-urile lui si se putea optimiza. Nu vad de ce nu s-ar putea aplica si in zona de vanzari cu acelasi succes.

 2. Gabriel David Says:

  In marketing si vanzari sunt perfect deacord si se pot obtine rezultate foarte bune, Paul Linthorst (un greu in Six Sigma cu foarte multi ani dedicati acestei metodologii, in mari companii de pe mai toate continentele unde a luat contact cu diverse culturi organizationale) avea mereu unele rezerve in domeniile unde nu erau procese de productie, logistica. In schimb eu am mari dubii asupra aplicarii in recrutare, in resurse umane :). Bine se poate aplica anumite principii din Six Sigma in mai multe domenii este chiar indicat daca vrei sa-ti imbunatatesti activitatea dar nu te poti declara in orice domeniu ca fiind companie Six Sigma.

 3. kaizen Says:

  Te felicit pentru subiect. Dar intrebarea raman daca metodologia se poate adapta mentalitatii oamenilor de aici (romanilor), care lucreaza in diferite companii cu aceasta metodologie de optimizare “procese” “implementata” doar ca da bine si este la moda?

 4. Gabriel David Says:

  Da din pacate multe firme de la noi admit ca au implementat Six Sigma pentru ca e la moda si da bine. Sa fii companie Six Sigma este un proces de durata.

 5. Corina Stanculescu Says:

  Buna ziua!
  Incerc sa ma initiez singura in six sigma,pentru aplicare intr-un laborator de analize a calitatii factorilor de mediu(al unei companii CN SA care nu are bani de cursuri,etc).Experienta am in statistica aplicata,incertitudine de masurare,analiza de regresie,diagrame de control,etc.(sunt ing.chim /absolventa a Inst.Poltehnic Bucuresti si a trebuit sa invat totul singura , a ajuns chiar sa ma pasioneze domeniul)
  Ce materiale/site-uri imi recomandati?
  Va multumesc anticipat pentru ajutor.

 6. gabrieldavid Says:

  Gasesti pe net multe materiale.

  Este si o carte in librariile din Romania:
  http://www.all.ro/colectia_top-management/six-sigma.html

 7. Elena Radu Says:

  Buna, as avea si eu o intrebare. mai intai daca stii vro companie din domeniul agro-alimentar unde a fost implementat sistemul 6 sigma. Si cat de rentabila sau viabila poate fi o asemenea implementare intr-o companie din domeniul agroalimentar din Romania, tinand cont de faptul ca cele mai multe firme domestice din domeniul asta (nu ma refer la Cris-Tim sau Angst) au capacitate mica si nu cred ca isi permit. Interesul meu vine deoarece agentia la care lucrez intentioneaza sa organizeze o conferinta internationala cu teme si subiecte de actualitate din industria alimentara, la care vizati sunt in special fermierii si procesatorii, dar noi am vrea sa avem si o sectiune work shop de servicii/consultanta. nu stiu cat de mult ar insemna un asemenea subiect la aceasta conferinta, dar nu vad de ce nu ar fi ceva interesant. multumesc.

 8. gabrieldavid Says:

  Elena sigur se poate si in domeniul agro, oricand poti optimiza timpii de incarcare, de transport, de recoltare etc depinde de activitatea companiei. In privinta costurilor de implementare, nu este chiar ieftin, dar se poate implementa si cu un singur om dedicat.

  Poti incerca subiectul la conferinta, va prinde, depinde cum reusesti “sa-l vinzi”

  Bafta!

 9. andalona Says:

  Buna, stie careva vreo firma din Oradea care are implemetat Six sigma?

Leave a Reply