Six Sigma Made in Romania

six sigma 15 jan 2010Citeam un articol in presa din Romania despre Managementul Calitatii Totale si Six Sigma cum ca ar fi unele dintre cele mai moderne si mai des utilizate metodologii de imbunatatire a eficientei, eficacitatii si calitatii in organizatii. Six Sigma poate fi considerata o metodologie moderna desi sunt ceva ani de cand se aplica si in Romania. Ma gandeam ca au trecut deja 6 ani de cand eu ma initiam in Six Sigma si reuseam ulterior sa ating nivelul Black Belt in Six Sigma. Si da intr-adevar se utilizeaza, daca in 2004 erau cateva firme in Romania in care se incerca implementarea principiilor Six Sigma acum in 2010 numarul acestor companii deja a crescut. A crescut destul de mult, poate mult prea mult, atat numarul domeniilor de aplicare cat si numarul companiilor care cred ca si-au implementat sistemul si principiile Six Sigma.

S-a extrapolat implementarea si in domenii precum resursele umane, recrutarea ceea ce mi se pare exagerat. Six sigma se poate implementa cu succes in primul rand in companiile in care sunt reprezentative procesele de productie. Discutam si cu mentorul meu din anii 2004 2006 Paul Linthorst despre posibilitatea si corectitudinea implementarii Six Sigma in marketing sau vanzari si avea chiar si despre aceste domenii unele dubii nefiind deacord. De aceea zic ca Six Sigma in recrutare nu este oare mult prea mult. Dar de ce oare ne miram cand insusi termenul marketing este utilizat incoerent de oricine si oriunde pentru aproape orice activitate desfasurata.

Si uite ca ne aflam in 2010 cand tot mai multi angajati din companii romanesti mai mult sau mai putin Six Sigma vorbesc despre ideea de imbunatatire a proceselor in organizatiile lor, despre definire, masurare, analiza, imbunatatire si control a acestor procese, despre eliminarea defectelor, “zero erori”, cerintele clientului, vocea clientului, harta procesului, Motorola, General Electric, Green Belt, Black Belt, Master Black Belt, Champions, obiective, ANOVA, SIPOC, analiza statistica, minitab, Chi-square test, corelatie, Pareto chart, control limits, dispersie, variabile etc.